Att sticka ut

Att sticka ut

Victor Hugo Wickström

av Kjell Albin Abrahamson

Detta är berättelsen om Victor Hugo Wickström (1856–1907) skomakarsonen från Hedemora som blev en av sin tids märkligaste kulturpersonligheter. I sin samtid stack han ut men är i dag lika bortglömd som en Nobelpristagare. Som stridbar chefredaktör för Jämtlandsposten
och kontroversiell författare var han trätobroder med August Strindberg och Johan Saxon, vän med Hjalmar Branting och Carl Larsson.

Victor Hugo Wickström var den mest bereste av samtidens journalister och Sveriges flitigaste utrikesrapportör. Han skrev reseskildringar, romaner, homoerotisk lyrik och dramer till exempel Arnliot Gällina som blev opera av Wilhelm Peterson-Berger. Särlingen Victor Hugo Wickström var av sin samtid förlöjligad och utskrattad, men kan stolt räknas till 1800-talets allra främsta homosexuella aktivister, utrikeskorrespondenter och publicistiska innovatörer. I denna dramatiska biografi publiceras aldrig tidigare kända fakta och okända sidor av Victor Hugo Wickström. Vad var hans roll i en ödesdiger mordbrand?

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer…